Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Sárvédő típusok - melyiket és miért?

A sárvédőknek alapvetően két nagy típusa létezik, az egyik a fix pálcás sárvédő, a másik az úgynevezett felpattintható sárvédő, amely könnyű és gyors levételt és felrakást biztosít.

Mind a kettő másra való, más célcsoportnak találták ki őket.

Kezdjük először a felpattintható sárvédőkkel

Ezek legfőbb jellemzője, hogy nagyon gyorsan le lehet venni, illetve fel lehet rakni őket a kerékpárra. Ha csak boltba járáshoz használjuk a kerékpárunkat, a ez a kivitel az egyik legolcsóbb megoldás -- és vannak kerékpártípusok, melyek pedig a váz felépítése miatt egyszerűen nem alkalmasak arra, hogy pálcás sárvédőt szereljen rájuk az ember.

Kellys Fuse sárvédő

És akkor lássuk a pálcás sárvédőket

A pálcás sárvédő szerkezeti kialakítása jelentősen eltér a felpattinthatótól. Legfőbb jellemzője, hogy ezeket általában olyan kerékpárokra rakják, amiknél nem az a cél, hogy levegyük-felrakjuk a sárvédőt, hanem hogy mindig, fixen fent legyen, így mindenkor nagy fokú víz- és sárvédelmet biztosítson.

A sárvédők mérete

A tökéletes védelemhez a sárvédőnek két feltételnek kell megfelelnie:

1.: 10-15 mm-rel legyen szélesebb, mint a gumi szélessége. Erre azért van szükség, mert a kerék, illetve a külső gumi nem teljesen „betonmerev”, kanyarokban, rázós úton hajlamos némi oldalirányú kilengést produkálni, ami akár 5-8mm is lehet oldalanként. Ez teljesen normális jelenség, ám ha ezt a sárvédő nem fedi le, akkor a mellette felfröccsenő vizet/sarat a bringás fogja fel.

2.: Ugyanilyen fontos, hogy a sárvédő magassága igazodjon a gumi magasságához. Célszerű, ha a kettő közti távolság nincs több 10-15 mm-nél. Az se jó, ha nagyon közel van a sárvédő a gumihoz, mert ha tényleg sáros területre téved az ember, akkor könnyen beragadhat a kerék a sárvédő alá, és alig lehet kibányászni az összegyűlt sarat.

Az alábbi listában kigyűjtöttünk segítségként néhány kerékpárt, és a velük biztosan kompatibilis, általunk ajánlott sárvédőket.

Felpattintható sárvédők MTB kerékpárokhoz

Kompatibilisek az alábbi MTB modellekkel:

Felpattintható sárvédők túra/trekking/cross kerékpárokhoz

Fix rögzítésű sárvédők túra/trekking/cross kerékpárokhoz:

Néhány modell, amikkel a fentiek kompatibilisek:

Tartalomhoz tartozó címkék: bicikli sárvédő