Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Legszebb helyek kerékpározáshoz

Nem kell külföldre mennünk ahhoz, hogy csodás tájakat járjunk be kedvenc bringánk nyergében: Magyarországon számtalan szép helyet tudunk bejárni kerékpárral, melyek között van pár igazán különleges is. Ezekből gyűjtöttünk össze egy csokorral blogcikkünkben.

fotó: Biciklikk / Tihanyi Bence © 2021

Tündérrózsa tanösvény, Hévíz

Keszthely nyugati határának zegzugos szögletében rejtőzik egy alig ismert természeti szépség, ott ahol az agyoncsatornázott lápvilág emlékeit őrzi a Hévízi-csatorna alig két kilométeres szakasza. Az ösvény végigtekerése mindenképpen különleges élmény, hiszen a mocsári ciprusokkal szegélyezett, tavirózsás patak mentén erdei úton is áthaladunk. A tanösvény gyalogtúrára lett tervezve, ezért kerékpárral nehezebben bejárható, de érdemes belevágni.

  • Táv: 2.5 km
  • Nehézség: 4
Tündérrózsa tanösvény, Hévíz

kép forrása: Pixabay

Tisza-tó biciklis kör

A tó és környéke különleges élővilága miatt mindenképpen remek helyszín kerékpározáshoz. A teljes kör nagyjából 6 óra alatt körbetekerhető, de szinte biztos, hogy ennél jóval több időt fog igénybe venni, hiszen a környék szépsége úton-útfélen pihenőre csábít. Az úton ráadásul még egy kerékpáros hídon is áthaladunk - ennek átadása óta ez a kör Magyarország talán legjobb és legbiztonságosabb útvonala, ahol a sík terepnek hála a kezdő bringások, családok is jól érzik magukat.

  • Táv: 65 km
  • Időtartam: 6 óra
  • Nehézség: 2
Tisza-tó biciklis kör útvonal

Dunakanyar, Budapest-Vác-Szob

Hazánk egyik legbensőségesebb vidéke a Dunakanyar környéke. Ezen útvonalon a legnagyobb kihívást mindenképpen a fővárosból való kijutás jelenti; ezt leküzdve már belemerülhetünk a körülbelül 45 kilométeres táv letekerésébe, ami ugyan hamar letudható, ám mivel menet közben úgyis lesz bőven olyan hely, ami megállásra csábít, érdemes akár egy teljes hétvégi programunkat erre felfűzni. Út közben mindenképpen álljunk meg, és nézzük meg Vác nevezetességeit, de Nagymaros, vagy épp Zebegény és környéke sem egy órás program lesz. A kerékpárút szinte végig a Duna közvetlen közelében halad, olyan helyeken, amit autóból nem mindig láthatunk, és sokszor átszeli a Duna-Ipoly Nemzeti Park területét is.

  • Táv: 45 km
  • Nehézség: 4
Dunakanyar, Budapest-Vác-Szob kerékpár túra

Dunakanyar/Nagymaros | Photo by Tamara Bitter on Unsplash

Velencei-tó kör

Igazán változatos tájban gyönyörködhet az, aki arra vállalkozik, hogy körbetekeri a Velencei-tavat. Kis kitérővel több kilátó is elérhető, ahonnét csodás panoráma nyílik, úgyhogy megéri kicsit letérni a fő csapásról. Ilyen például a Sarvajc-kereszt és kilátó, illetve a Bence-hegyi kilátó.

  • Táv: 33 km
  • Nehézség: 3
Velencei-tó kör kerékpár túra

Barangolások a Zemplénben

Regéc–Boldogkőváralja, Tokaj és környéke: csak néhány a zempléni bringás úti célok közül. Hegyi kerékpárosok számára igazi paradicsom a vidék: hűvös erdők, csobogó patakok, történelmi várak csábítanak a nyári melegben. Tokajban pedig a borvidék kulináris kínálatában lubickolhatunk: borbusszal látogathatjuk körbe a híres pincészeteket és kóstolhatjuk meg a friss mustot vagy az érett borokat. 

Barangolások a Zemplénben

Panoráma a Regéci várból | fotó: Biciklikk / Páncél Róbert © 2020/2021