Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Kerékpártúrák itthon

Magyarország számos kerékpártúra lehetőséget rejteget. Nem mindegy persze, hogy a „felhasználónak” milyen igényei vannak, azonban az átlagkerékpáros egészen biztosan megtalálja a számításait a magyarországi kerékpártúra-útvonalakat illetően.

Egészen extrém trail-jeink természetesen nincsenek, de ha országúti kerékpározásról, mountainbike túráról, vagy klasszikus kerékpártúrázásról van szó trekking kerékpáron, Magyarországon színes és változatos kerékpár útvonalak között válogathatunk. Sokan megénekelték már, hogy miért a kerékpár a legjobb módja megismerni egy adott vidéket: se nem túl gyors, se nem túl lassú és még testedzésnek sem utolsó; amit ezúttal is csak ismételni tudjuk.

Emelkedőmentes kerékpáros túraútvonalak

Csepel-sziget, Kis-Balaton

Előnye is van annak, ha nincs túl sok és túl magas hegy egy országban, legalábbis az emelkedőket nem szerető kerékpártúrázók számára mindenképp. Magyarországon az ilyen kerékpárútvonalak száma kimeríthetetlen, és a technika fejlődésével és az állami E-bike támogatással ha mégis kedvünk szottyan feltekerni néhány kis dombra, a megfelelő kerékpár kiválasztásával ezt plusz energiabefektetés nélkül is megtehetjük. A fővárostól karnyújtásnyira a Csepel-szigeten kerekezhetünk akár 100 km-t is vagy egy egész napos családi kerékpártúra keretében megcsodálhatjuk Magyarország egyik legszebb vidékét, a Kis-Balatont.

Kerékpártúra a magyar tavak körül

Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó, Fertő-tó

A Magyarországi nagy tavak körül szinte kivétel nélkül kiépített kerékpárutak vezetnek, így kiválóan alkalmasak családi kerékpártúrára. Túl nagy szintkülönbséget itt sem kell leküzdeni, néhány rövidebb szakasz kivételével síkon rajzolhatjuk körbe kedvenc fürdőhelyeinket. A nyári melegben ezek a kerékpártúrák különösen kedveltek, ugyanis Magyarországon a nyári hónapokban hűsítő, havas hegyek hiányában akár 40 fokig is felcsúszhat a hőmérő higanyszála, amikor is egy kis strandolás remek felüdülést jelent az izzasztó kilométerek között vagy végén. Szervezd meg saját kerékpártúrádat a Balaton, a Velencei-tó, A Tisza-tó, vagy a Fertő-tó körül.

Országúti kerékpáros útvonalak

Határátlépés és Tour de Bükk

Sokféle céllal pattanhatunk fel országúti kerékpárra, amihez meglepő módon Magyarországon is bőven találunk elfogadható minőségű aszfaltozott kerékpárútvonalat. A Karancsi határátlépés fantázianevű  kerékpáros útvonal hosszú egyeneseivel és laza hepehupáival a jelenlegi korlátozások érvényben maradásáig sajnos nem tekerhető, azonban szívből reméljük, hogy a jó idő beköszöntével ismét használható lesz. A Tour de Bükk kerékpáros útvonal a maga 113 km-ével Magyarország egyik legvadregényesebb részén kanyarog, és kötelezően ajánlott minden haladó országútisnak!

Mountainbike kerékpáros túraútvonalak

Skanzen, várkerülés és az ország leghosszabb völgye

A 2009-ben életre hívott és 2013-ban módosított erdőtörvény értelmében a kijelölt erdei túraútvonalak kivételével Magyarországon mindegyik olyan útvonalon szabad kerékpározni, ahol nincs kihelyezve kerékpározást tiltó tábla. Sőt, ha egy kijelölt erdei túraútvonalon kerékpáros jelzés engedi, akkor még ott is tekerhetünk (erről részletesen itt írtunk). A Várkerülős tatárjárás a Medves-karancs izgalmas lejtőin vezet, az Őrségi skanzentúra pedig 4 órás laza kerekezést kínál. Hazánk leghosszabb völgyét legalább egyszer minden kerékpárosnak teljesítenie kéne, magával ragadó élmény.

Gravel kerékpáros útvonalak

Dera-szurdok, Pilisi bortúra, Zsíros-hegy, Anna-lak

A gravel kerékpár, mely nem összekeverendő a cyclocrossal újra egyre nagyobb teret nyer a hobbikerékpározásban. A trekking kerékpárokhoz hasonlóan változatos terepekre alkalmasak, de a trekkingnél sokkal dinamikusabbak, sportosabbak és a koskormányos kialakításnak köszönhetően teljesen egyedi életérzéssel nyújtanak.

Magyarország telis-tele van remeknél remekebb gravel-kompatibilis kerékpáros útvonallal, mely talán az egyik leggyorsabban fejlődő útvonal kategória az oldalunkon. A Dera-szurdokot érintő 20 km-es kerékpáros útvonal és a Pilisi bortúra, mely a nevéből is kikövetkeztethetően borkóstolással is összeköthető, igazán csábító délelőtti program. Az előzőekhez hasonlóan a Pilis gyöngyszeme a Zsíros-hegyi gravelkör és kezdők számára szép oda-vissza lehet az Anna-laki graveltúra is, mely a Budai-hegységben található. Csak, hogy néhányat említsünk a sok közül...

Válogass kedvenc magyarországi kerékpártúráink közül!

Szerző: Mozgásvilág

Tartalomhoz tartozó címkék: bicikli e-bike kerékpár túra