Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Hogyan válasszunk kerékpárkosarat?

Amennyiben kerékpárkosarat szeretnénk bringánkra szerelni, hogy a friss gyümölcsöt, kenyeret hazavigyük, vagy épp kis kedvencünket adjuk be a kutyakozmetikushoz, vásárlás előtt több tényezőt is érdemes mérlegre tennünk. Rövid blogbejegyzésünkben ezeket foglaljuk össze.

Az első kérdés eldöntése a legegyszerűbb: azt kell megválaszolnunk, hogy a bicikli mely részére szeretnénk felszerelni a kosarat -- előre vagy hátulra.

Előre, ha rugós a villa

Amennyiben előre, a következő kérdés, hogy van-e első teleszkópunk (rugós villa). Ilyen esetben szakszerűen a levehető, más néven konzolos kosarakat lehet felszerelni (további neveik: „klikkes”, gyorszáras, gyorskioldós, angolul Quick Release vagy röviden QR), melyre több lehetőségünk is van:

  • A legkedveltebb a fém hálóból készült, tartóssága és a kedvező ár miatt.
  • A textil kosarak is nagyon keresettek a divatos kinézet és a nagy szín- és mintaválaszték miatt.
  • A fonott, levehető verziók pedig a klasszikus női bevásárláshoz javasoltak.
  • A minőségi műanyagból készült, erős konzollal gyártott kosarak az extra nagy méretük miatt kedveltek leginkább.

Bikefun Carry első kosár, gyorskioldós, fém Biketrade első kosár, szövet, gyorszáras Bikefun Rattan első kosár, gyorskioldós Bellelli Plaza első kosár, műanyag

Előre, ha merev a villa

Első teleszkóp nélküli (merevvillás) kerékpárokra szabadon választhatunk, hogy a levehető, vagy fixen a villához is rögzíthető (úgynevezett "pálcás") kosarat szeretnénk felszerelni. Itt annyit érdemes megjegyezni, hogy a fixen rögzíthető típusok nagyobb teherbírásúak a levehető társaikkal ellentétben.

  • A felnőtt kerékpárokra leggyakrabban a fém hálóból szövötteket választják.
  • A kicsit egyedibb, díszesebb, előre rögzíthető készülhet természetes anyagból (rattan), mű- vagy polyrattanból (ebből készülnek az időjárásálló kerti bútorok is), és minőségi műanyagból is.
Kellys City Front első kosár, pálcás, acél

Hátulra

A hátsó kosarak esetében kicsit egyszerűbb a helyzet, mert a rögzítésük kivétel nélkül a csomagtartóra történik. Tehát szükségünk van a kerékpáron egy hátsó csomagtartóra, amire szerelni tudunk – itt érdemes a hagyományos, hátsó támvillára rögzíthető kivitelre szavaznunk, mert ezek teherbírása általánosságban 25 kg, míg a ritka, nyeregcsőre szerelhető kivitel mindössze 10 kilónyi súlyt képes „cipelni”. A választék, hasonlóan az első kosarakhoz, a méret, az anyag és szín különbségében határozható meg. Legfőképp felnőtt kerékpárra jellemző hátsó kosarat szerelni, mert az esetek többségében a gyermek kerékpáron nincs csomagtartó.

Fontos még szót ejtenünk a speciális, kisállathordozó kosarakról is. Ezek között is találunk első- és hátsó megoldásokat. Sajátosságuk, hogy zárhatóak, ráccsal vagy hálóval ellátottak, így kiskedvencünk élvezheti a friss levegőt, miközben tekerünk.

Thule Pnp hátsó kosár Trixie kisállatszállító első kosár, rattan