Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

KROSS - egy kelet-európai sikertörténet

A 90-es évek Európájának izgalmas, sorsfordító éveiben nem minden vállalkozás lett sikeres. A lengyel Zbigniew Sosnowski mégis úgy döntött, szerencsét próbál, és kerékpárboltot nyit az észak-lengyelországi Przasnysz városában. Rájött ugyanis, hogy a kerékpározás az elkövetkező években a lengyelek mindennapi életének elválaszthatatlan részévé válik. Évekig tartó kemény munka és az a szilárd hit, hogy mindenki kerékpárossá válhat, a Krosst egy kis kerékpárüzletből Európa vezető kétkerekű járműgyártójává változtatta…

Bringaboltból gyártóüzem

A nagy fordulópont a cég életében akkor jött el, amikor Przasnyban modern gyártóüzem épült korszerű informatikai megoldásokkal a kerékpárok összeszerelésének és tárolásának optimális menedzseléséhez. Ez a beruházás lehetővé tette a Kross számára, hogy konszolidálja a gyártási folyamatot Lengyelországban, ami az üzlet dinamikus növekedését eredményezte. Az új minőség, a dizájn, a saját gyártású vázak és az alkatrészek lehetővé tették, hogy versenyre keljen a technológiailag fejlett és világszerte népszerű kerékpármárkákkal. Zbigniew azonban soha nem akart ’egy újabb’ kerékpárgyártó lenni. Az új évezred elején a kerékpárok széles választéka lassan bővült a teljesítménycentrikus, finomra hangolt modellekkel, amely a hegyi, cross és országúti kerékpárok PRO sorozatában csúcsosodott ki.

Kross biciklik, elektromos kerékpárok - Zbigniew Sosnowski - Biciklikk.hu

Kell egy csapat...

A technológiailag legfejlettebb kerékpárok gyártásához azonban tudásra és tapasztalatra van szükség. Az autógyártók példáját követve, amelyek a Forma-1-es versenyautók fejlesztése közben fejlesztik technológiájukat, a cég 2006-ban megalapította professzionális csapatát, melynek mai neve KROSS ORLEN Cycling Team (KOCT). Az eltelt évek során a team folyamatosan fejlődött, hogy az egyik legprofibb MTB csapattá váljon, amely a 2020-as szezon végén a második helyet érte el a rangos UCI rangsorban. Napjainkban a KOCT az új technológiák és megoldások értékes forrása a KROSS számára, és a legjobb kerékpárosokból áll: az olimpiai érmes Maja Włoszczowska, vagy épp Ondrej Cink és Bartłomiej Wawak világ- és Európa-bajnok bringások.

Kross biciklik, elektromos kerékpárok - KROSS Orlen Cycling Team (KOCT) - Biciklikk.hu

Jó karbon tartva

Maja Włoszczowska a 2016-os riói játékokon egy olyan karbonvázas biciklin nyerte meg a csapat első olimpiai érmét, melyet az említett przasnyszi üzem gyártósorán született meg, visszaigazolva ezzel Zbigniew Sosnowski elképzeléseit. A Kross ugyanis a kezdetektől fogva arra törekedett, hogy az első és a legjobb legyen úgy a profi versenysport, mint a mindennapi kerékpározás terén. A könnyű súly és a tartósság a modern kerékpárok legfontosabb jellemzői; a profi hegyikerékpár-versenyeken szerzett szakértelem, valamint versenyzői és mérnökei hozzájárulása segítette a céget az új, ultrakönnyű profi kerékpárok létrehozásában. Ennek eredményeként 2017-ben megépítették az első és egyetlen karbonvázas gyártósort Lengyelországban. Ezek a vázak jelenleg a versenypaletta gerincét, és széles körben elérhető PRO sorozatú Kross modellek alapját képezik. Technológiája révén a KROSS a kevés európai karbonváz-gyártók közé tartozik.

Házon belül és kívül

A fejlesztést a ’házon belüli’, saját kutatási és fejlesztési osztály vezeti - itt születnek meg az új megoldások, itt kerülnek tesztelésre az új anyagok. Ezekből születik meg a prototípus, amelyet először a helyszíni laborban nyúznak alaposan, majd ’élesben’ is, a kerékpározás felé elkötelezett dolgozók révén, akik sok-sok órát töltenek kerékpározással, szakértők a maguk területén, és tökéletesen megértik az egyes kerékpárkategóriák igényeit.

Kross biciklik, elektromos kerékpárok - Maja Wloszcowska - Biciklikk.hu

E-bike, ökotudattal

A 2017-es év áttörést jelentett a Kross számára. A karbonvázak gyártásának kezdetén túl felvásárolt egy holland e-bike gyártót is, a Multicycle-t. Ennek köszönhetően az e-bike gyártás szakértelmére és know-how-jára is szert tett, és megerősítette pozícióját a holland piacon. Ma a Kross az e-bike-ok (elektromos vagy hibrid kerékpárok) első számú márkája. Minden kategóriáját folyamatosan bővítik elektromos modellekkel, olyan megoldásokat kínálva, mint a vázba integrált akkumulátorok a megbízható Shimano és Bafang motorokkal kombinálva.

A Kross „Eco Stories” filozófiája a kibocsátásmentes napi ingázás előmozdítására összpontosít. Az e-kerékpárok teljes skálája közül választhatsz, a Level Boost MTB-sorozattól a funkcionálisabb és trekkingesebb Hexagon Boost vagy Trans Hybrid kerékpárokig. Ezek a bringák megbízhatóan elvisznek munkába vagy a baráti találkozókra, és lehetővé teszik a nehezen megközelíthető hegyi ösvények meghódítását. Az „Eco Stories”-nál a Kross mindig magából indul ki azzal, hogy a gyártóüzemet folyamatosan megfelelteti a vonatkozó szabványoknak, csökkentik a környezeti lábnyomukat, napi szinten fejlesztik a hulladékgazdálkodást, és csökkentik a festőműhelyeik károsanyag-kibocsátását.

Kross kapitány téged is vár!

A Kross azon szenvedélye, hogy a kerékpározás világában egyre több kihívást leküzdjön, évek óta vonzza a Kross kerékpár szerelmeseit. Bizalmuk lehetővé tette, hogy a márka új piacokat érjen el Lengyelországon kívül. Jelenleg a Kross kerékpárok világszerte több mint 50 országban kaphatók, köztük Közép- és Kelet-Európában, Nyugat-Európában és még olyan távoli területeken is, mint Omán.

Ma a Kross a legismertebb lengyel kerékpármárka. Ha valaha is ellátogatsz Przasnyszba, nézz körül, és ha kerékpárra pattansz, még az is lehet, hogy összefutsz Zbigniew-vel vagy a gyár alkalmazottaival, a Kross Staff Team színeiben. Sőt, ha az a bicó egy Kross modell, már te is csapat tagja vagy!

Kross biciklik, elektromos kerékpárok - Biciklikk.hu