Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

7+1 szempont, ha elektromos rollert választasz!

Ha azt halljuk, pattanj két kerékre, legtöbben valószínűleg azonnal a kerékpárra gondolunk. A roller egészen a közelmúltig olyannyira a gyerekek közlekedési, vagy inkább játékeszközének számított, hogy a legtöbb felnőttnek meg sem fordult a fejében a (főként rendszeres) használata. Ám a legutóbbi időkben, főként az elektromos rollerek szélsebes elterjedése jóvoltából egyre több utcán láthatunk fiatalembereket, ifjú hölgyeket, sőt, jól öltözött középkorúakat is némán suhanni e szuper járgányokon.

Ahogy az lenni szokott, már az „ellentábor” is megjelent, a fő ellenérv általában a kicsi kerekek és nagy sebesség kontra rossz utak miatti baleset-veszélyesség – ám mi inkább azt mondjuk, hogy okosan, körültekintően, saját tudásszintünknek, illetve az útviszonyoknak megfelelően kell használni, akkor jelentősen lecsökkenthetjük a sérülés kockázatát.

Körültekintésen pedig rögtön a sor elején már magát a kiválasztást is értve, hiszen nem mindegy, hogy milyen célból, mekkora távolságra akarunk az e-rollerünkkel eljutni. Ahogy az sem, hogy útközben vagy a célban szükséges-e mondjuk akár a vállunkra kapnunk. És persze a saját magasságunkról, testsúlyunkról se feledkezzünk meg, hiszen ez is fontos szempont. Ja, és persze az áruk sem egyforma…   

Az alábbiakban a BiciKlikk szakértőcsapata összegyűjtötte azokat a legfontosabb kritériumokat, amelyeket szem előtt tartva biztosan a számunkra ideális és sok örömet adó eszköz birtokába juthatunk.

1. Hobbi vagy munka: mire szeretnénk használni?

Ahogy szinte minden eszközünk, az e-roller kiválasztásának a döntő kritériuma is elsősorban a felhasználás célja. Magyarán, ha csak alkalmanként, hobbicéllal akarunk rápattanni és párat a háztömb körül körözni, az egyszerűbb, olcsóbb kivitel is megfelelhet; ellentétben azzal, ha mondjuk mindennap ezzel szeretnénk a sűrű városi forgalomban munkába járni, vagy mondjuk húzósabb terepeken kirándulni is akarunk vele.

A városi elektromos rollerek könnyűek, egyszerűen összecsukhatók és kerekeik átmérője valamivel kisebb, hogy még a szűkebb területeken is megtartsák ügyességüket. A motor teljesítménye elég, ha 250–350 W, mivel a túlzott sebesség nem alkalmas a városban történő közlekedésre.

Túrázáshoz, nagyobb kirándulásokra biztosan szükséges lesz egy erősebb motor, amely kisebb emelkedőkkel is képes megbirkózni. Hagyja a habkerekeket a városi rollerekre, ide a felfújható gumikerekek és a kissé nagyobb átmérő dukál, amely elnyeli az egyenlőtlenségekből eredő ütéseket. A tartósabb kialakításra, a csúszásgátló minőségre és a megbízható fékekre is adjunk!

2. Anyag és súly

Az elektromos roller keretének tartósnak és biztonságosnak kell lennie. Könnyű alumíniumból vagy nehezebb acélból is készülhetnek. Szeretné egyszerűen összecsukni a rollert, feldobni a vállára és buszra szállni vele? A választék nagy, a súlyuk úgy 7–8 kilónál kezdődik, és 40 kiló fölött végződik.

Joyor A3 elektromos roller - Biciklikk.hu

3. Teherbírás

A legtöbb e-roller által kínált szabványos teherbírás 100–120 kg. A robusztus és nagyon jól megtervezett modellek a közel 140 kilós vezetőt is elbírhatják. Azonban tartson legalább 10–15% tartalékot, és ne vásároljon olyan elektromos rollert, ahol az őn súlya nagyon közel van a teherbírás határértékéhez, a motor stabil teljesítményének fenntartása érdekében. Néhány extra kilogrammot hozzáadhat egy bevásárlótáska vagy egy hátizsák is.

4. Kerekek: méret, kialakítás és anyag

A kerekek mérete és kialakítása jelentősen befolyásolhatja a rollert használók kényelmét és vezetési stílusát. A kis kerekek közé az 5–6,5 coll átmérőjűeket soroljuk, ezek városi utakra és kezdők számára alkalmasak. A kisebb kerekű rollerek ügyesebbek, kisebb méretűek, de kevésbé képesek megbirkózni a tereppel, a göröngyösebb, hepehupás talajjal.

Ha őn már tapasztalt használó, és szeretne dombos terepen is rollerezni, nem kell félnie a nagyobb átmérőjű kerekektől Bár ezek a rollerek nagyobbak és kevésbé ügyesek, tökéletesek egy sebesebb utazásra is.

Kerékügyben mindig előjön a „felfújható vagy tömör?” kérdés, és erre szintén igaz, hogy mindkét változat rendelkezik előnyökkel és hátrányokkal is. A levegő nélküli, azaz tömör kerekek nem nagyon igényelnek karbantartást, és a defekt miatt sem kell aggódnunk. Ugyanakkor a tömör kerékkel, főleg, ahogy a gumiréteg elhasználódik, meg fogunk érezni minden dudort és a kavicsot. Illetve, elhasználódás után az egész kereket ki kell cserélni.

A felfújható kerekekkel kényelmesebb a rollerezés – tompítják az ütéseket, az út egyenetlenségeit. Ám fennáll annak a veszélye, hogy kilyukadhatnak. Persze, ilyenkor sem szükséges kicserélni az egész kerekeket, elég megjavítani a defektet, vagy kicserélni a belső és külső gumit (hasonlóan, mint egy kerékpáron), és már mehetünk is tovább.

5. Motor: teljesítmény és maximális sebesség

Minden e-roller szíve az elektromotor, amely energiát merít az újratölthető akkumulátorból. A gyermek e-roller nem rendelkezhet 100 wattosnál erősebb motorral. Normál használat esetén a városban vagy a kövezett utakon egy felnőtt is megelégszik egy 250–350 wattos rollerrel. Minél nagyobb a teljesítmény, annál nagyobb a sebességre képes szert tenni és megbirkózik a dombokkal is, így már 1000 watt teljesítményű modelleket is találhatunk. Ám vigyázzon, mert a nagyobb sebesség nagyobb veszélyt is rejt magéban, illetve a szabály szerint lakott területen nem is szabad 25 km/h-nál nagyobb sebességgel haladni az elektromos rollerrel.

6. Akkumulátor: töltés és hatótávolság

Típustól és ártól függően különböző kapacitású akkuk állnak rendelkezésre: minél nagyobb a kapacitás, annál hosszabb a roller hatótávolsága. Ez 20–60 km lehet, kapacitástól, a felhasználó súlyától és az útvonal profiljától (sík vs. emelkedős), de az időjárási viszonyoktól is (rövidebb a hatótávolság, ha egész úton a széllel szemben halad). Egy egyszerű kijelzőn pontosan láthatja, hogy hány százalékra van feltöltve az akkumulátor. Érdeklődjön a töltési időről is, átlagosan a teljes töltöttséghez 3–5 óra szükséges.

7. Fékrendszer

Régi és minden járműre vonatkozó igazság, hogy nem elég bizonyos sebességgel száguldani tudni, onnan egyszer mindig meg is kell majd állni. És nem mindegy, ehhez mekkora féktávolság szükséges. Az e-rollereken a standard megoldás a hátsó sárhányóra felszerelt taposófék, amelyre elég lábbal rálépni a lassításhoz. Ha nem akarja a stabilitást kockáztatni, választhat tárcsa- vagy dobféket, amelyeket a kormányon lévő karral vezérelhet (mint a kerékpáron). A drágább modellek kényelmes elektromágneses fékkel is fel lehetnek szerelve, de ezek az akkumulátor teljes lemerülése után nem működnek, ezért jó, ha van tartalékban legalább egy mechanikus fék is. A csúcsmodellek modern giroszkopikus rendszerrel is rendelkeznek – amely a kormányon a súlyt előre vagy hátra mozgatva dönt a gyorsításról vagy a fékezésről.

7+1. Plusznak írtuk, mégis döntő tényező lehet: az ár

Sokszor kerülünk olyan helyzetbe, hogy hiába szeretnénk valamiből egy jobbat választani, vagy hiába tudjuk, hogy egy drágább típusnak mik az előnyei – ha végül mégis a pénztárcánk vastagsága bizonyul végső érvnek a választásnál. Azt azért szögezzük, le, hogy biztonsági kérdésekben e-roller vásárlásakor se legyünk megalkuvók; ha szükséges, inkább a kényelmi vagy luxusfelszereléseken spóroljunk. Azért nézzünk szét, ma hol is áll a kínálat!

  • 90 000 Ft-ig
    Ezek a kezdőknek alkalmas elektromos rollerek, amelyeknek a teljesítménye körülbelül 100–300 W. Számos megbízható gyermek és maximum 100 kiló teherbírású modellt is találunk itt. Ezek általában kisebb súlyúak és kerekűek, összecsukhatók.
  • 180 000 Ft-ig
    Nagyjából 100 ezer Ft fölött már számos strapabíró és jól felszerelt modellt találunk. Már látszatra is ellenállóbbak, rugalmasabbak és bírják a mindennapi utat munkába és vissza. Nagyobb motorteljesítményt kínálnak: 250–500 W, nagyobb teherbírást, jobb felszereltséget és nagyobb kényelmet. A jó ár/érték arányra hivatkozó példák általában e kategóriából kerülnek ki.
  • 180 000 Ft felett
    Erős motorteljesítmény, nagyobb teherbírás, nagy akkumulátor-kapacitás + átlagon felüli hatótávolság, gazdag felszereltség – ezek a legdrágább elektromos rollerek fő jellemzői. Sok közülük azonban szignifikánsan eltér a szokásos rollerről alkotott elképzeléstől, ezért találják meg a támogatóikat az igazi rajongók körében.

Ha útmutatónkkal tudtunk némi támpontot adni, ne feledjen el szétnézni webáruházunkban, ahol a kiemelkedő minőségű és megbízhatóságú Joyor márka számtalan típusa közül válogathat!

Tartalomhoz tartozó címkék: e-roller