Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Beindult a kerékpárszezon

Mozgásvilág

Kisütött a nap és hamarosan megérkezik a várva várt jó idő is. A kevésbé fanatikus kerékpárosok, akik a téli mínuszokat inkább a görgőn, az edzőteremben vagy a plusz kilók felszedésével töltik, ilyenkor porolják le a bringát (sokszor a szó szoros értelmében) és vakarják a fejüket, hogy „akkor most hogy is kell ennek (újra) nekiállni?”. Segítünk!

Kerékpár karbantartás

Mindegy, hogy férfi, női kerékpárról esetleg e-bike-ról van szó, egy biztos, egy szezon előtti karbantartás mindenképpen szükséges! A fék- és váltórendszert, illetve a hajtásláncot illik ilyenkor átnézni vagy átnézetni, hogy nem viselte-e meg ezeket a téli álldogálás.

Első körben az inaktív hónapok alatt a kerékpárra rakódott port és koszt távolítjuk el, ezután jöhetnek a „szakmaibb” feladatok. Hagyományos fék és váltórendszerek esetén ellenőrizni kell a bovdenezést, és ha szükséges, újra be kell állítani a megfelelő feszességet, vagy ha ez már a bovdenek túlzott kinyúlása miatt nem kivitelezhető, akkor meg kell ejteni az újrabovdenezést. Elektromos váltórendszer esetében a művelet kicsit bonyolultabb, az akkumulátor állapotának kiderítéséhez, illetve a szoftverfrissítés szükségességének megállapításához szakemberre és/vagy speckó felszerelésre van szükség. A fékeknél minden esetben célszerű csekkolni a fékbetétek, fékpofák állapotát, hidraulikus fékek esetén pedig pluszban érdemes ellenőrizni az olaj mennyiségét a rendszerben. Bár a mai kerékpár akkumulátorok már sokkal modernebbek, mint akár a pár évvel ezelőtt használt darabok, még mindig nem tesz jót nekik, ha nem használják őket folyamatosan. Az elektromos kerékpárok akkumulátorát ezért szintén érdemes ellenőriztetni a tavaszi szezonkezdéskor, hogy biztosan jól viselkedjenek az későbbiekben. A gumik állapotának felmérése szintén alapfeladat, az alacsony nyomás alatt főleg a belső szenvedhet károsodást. Na, de ennyit a karbantartásról!

Kerékpárszezon - Biciklikk.hu

Fokozatos újrakezdés

A műszaki dolgok után a legfontosabb dolog, hogy fokozatosan kezdjünk neki a tavaszi kerékpárszezonnak. Ha egész télen nem ültünk nyeregben, akkor ne rögtön a nagy tavak körbekerülésére vigyük el a családot, legyen bármilyen jó is az idő. A fokozatosság elve ugyanúgy vonatkozik az e-bikeosokra is! Bár a haladáshoz az elektromos rásegítés miatt kevesebb energiát kell befektetni, így a szufla később fogy el, jusson eszünkbe, hogy a kerékpározás más módon is megterhelő tevékenység. Kellő edzettség hiányában a törzsizomzatunk és ízületeink túlterhelődhetnek a kerékpáron felvett „extrém” pozícióban, illetve a hátsónk sem arra van kitalálva, hogy órákat üljön a nyeregben mindenféle előzmény nélkül. Óvatosan az első pár hétben! A formába lendülést a szezon előtt segíthetjük azzal, ha valamilyen formában előre készülünk a tekerésekre, pl. eljárunk kocogni vagy jógázni.

Ha kicsit komolyabbak az elképzelések és a fogadalmak a szezon illetően, akkor célszerű ilyenkor átgondolni az esetleges fejlesztéseket is. Ami tavaly nem volt kényelmes, az idén sem lesz az, érdemes tehát rögtön szezon elején váltani (aztán vagy bejön vagy nem). Női kerékpárok esetében például ki lehet próbálni kifejezetten nőknek tervezett alkatrészeket. Bár az ilyen és efféle dolgok sokszor meglehetősen marketingszagúak, az alapötlet valós, a női test anatómiája nagyban különbözik a férfiakétól, így egy női kerékpárnak máshogy kell(ene) kinéznie, mint egy férfi modellnek. 

Ezekután nincs más hátra, mint előre!